Rusya’da askeri mahkemede ‘tiyatro’ yargılaması: 2 sanatçıya 6’şar yıl hapis

Rusya’da bir tiyatro yönetmeni ve senariste, IŞİD’le ilgili bir tiyatro oyunu sebebiyle ‘terörü meşrulaştırma’ suçlaması yöneltildi. Karar duruşmaları dün başkent Moskova’da görülen iki isme, atılı suçtan 6’şar yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi.

BBC’nin haberine göre, yönetmen Yevgenia Berkovich ve tiyatro yazarı Svetlana Petrichuk, Rusya’dan ayrılarak iş savaşın devam ettiği Suriye’ye giden ve orada IŞİD üyeleri ile evlenen Rus kadınların hikayesini anlattıkları ‘The Brave Falcon Finist’ isimli bir tiyatro oyununu gösterime hazırlamıştı. Bu oyun dolayısıyla askeri mahkemeye çıkarılan iki tiyatrocu, gerçek bir hikayeden esinlenilen bu eser sebebiyle hapse mahkum edildi. Berkovich ve Petrichuk’un avukatları, mahkumiyet kararını temyiz edeceklerini açıkladı.

‘YARGILAMA, SAVAŞI ELEŞTİREN ŞİİRLERİYLE BAĞLANTILI’

Askeri mahkemenin kararına göre, Mayıs 2023’ten bu yana tutuklu olan iki tiyatrocunun ayrıca hapis cezalarının infazının ve tutukluluklarının sona ermesinin ardından üç yıl boyunca ‘internet sitesi yönetmesine’ de yasak getirildi. İki isim, bu kararın ardından hapis cezalarının infazı için bir ceza kolonisine gönderildi. Savcılık, iki kadının dava konusu olan tiyatro oyunu ile ‘IŞİD hakkında olumlu bir fikir’ oluşturduğunu iddia etmiş, Savcı Yekaterina Denisova, oyunda ‘terörü meşrulaştırma emarelerinin olduğunu’ ileri sürmüştü. İki sanık ise terörizme karşı oldukları için söz konusu oyunu sahneye koyduklarını söylemişti.

Berkovich, oyunun ‘terörü önlemek için’ sahnelendiğini, ‘teröristlere karşı kınama ve iğrenme dışında’ bir şey duymadığını anlatmıştı. İki kadın da yargılama süresince suçsuz olduklarını belirtmişti. 8 Temmuz Pazartesi verilen mahkeme kararının ardından konuşan savunma avukatı Ksenia Karpinskaya, duruşmayı ‘tamamıyla yasalara aykırı’ ve ‘adaletsiz’ sözleriyle tarif etti, ‘küçük bir umut’ olsa da temyize gideceklerini açıkladı. Berkovich’in destekçileri de kendisine yönelik yargılamanın 24 Şubat 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşını eleştiren bir dizi şiirle bağlantılı olduğunu savundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir